
Miksi syödä sisäelimiä?
Share
Eläimen jokaisen osan hyödyntäminen käy järkeen niin ekologisista kuin terveydellisistäkin syistä.
Teurastetusta eläimestä vain osa päätyy nykyisin lautaselle, sillä suurin osa sisäelimistä, luista ja sidekudoksista menee usein biojätteeseen, rehuksi tai teollisuuden käyttöön. Kun hyödynnämme myös sisäelimet ja luut, vähennämme hävikkiä ja sama määrä eläimiä riittää ruokkimaan enemmän ihmisiä.
Koko eläimen hyödyntäminen on linjassa perinteisten alkuperäiskulttuurien arvojen kanssa ja osoittaa kunnioitusta niin luontoa kuin eläimen henkeäkin kohtaan.
Terveydellisestä näkökulmasta eläimen kaikkien osien hyödyntäminen tekee ruokavaliosta monipuolisemman ja ravintorikkaamman. Eläimen sisäelimet ovat itseasiassa eläimen kaikista ravintorikkaimmat osat.
Lihaslihan lisäksi eläimestä voidaan hyödyntää mm. aivot, häntä, kateenkorva, kieli, kivekset, luut, luuydin, maha, maksa, munuaiset, nahka, perna, sydän ja veri.
Eläimen maksa on maailman paras A-vitamiinin lähde ja sisältää sen lisäksi runsaasti B-vitamiineja, K2-vitamiinia, kuparia, mangaania sekä helposti imeytyvää hemirautaa, seleeniä ja sinkkiä.
Munuaiset sisältävät myös runsaasti B12-vitamiinia, kuparia, rautaa, seleeniä ja sinkkiä sekä diamiinioksidaasia (DAO), jonka tehtävä on pilkkoa histamiineja elimistössä.
Sydän sisältää edellä mainittujen ravintoaineiden lisäksi kaksisataa kertaa enemmän ubikinonia eli koentsyymi Q10:ä kuin lihasliha sekä kaksi kertaa enemmän kollageenia ja elastaania.
Myös aminohappoprofiili sisäelimissä on erilainen kuin lihaslihassa.
Tryptofaani, jota sisäelimet ovat pullollaan, on tärkeä serotoniinin ja melatoniinin rakennuspalikka.
Nahka ja rustot sisältävät runsaasti glysiinipitoista kollageenia ja elastaania, jotka pitävät yllä nivelten ja sidekudosten terveyttä.
Noin 20% eläimen syötävien osien painosta on sisäelimiä sekä syötäviä luiden ja ruston osia ja niitä olisi hyvä sisällyttää ruokavalioon samassa suhteessa.
Eli jos syöt 2-3 eläinproteiinia sisältävää ateriaa päivässä, olisi hyvä syödä 3-4 sisäelimiä tai esimerkiksi luuydintä sisältävää ateriaa viikossa.
Yhtä ja samaa sisäelintä ei kannata syödä joka kerta, vaan sisäelimiä kannattaa vaihdella.
Jos et pidä sisäelinten mausta, voit jauhaa niitä esimerkiksi jauhelihan joukkoon tai käyttää sisäelinkapseleita päivittäin.
Hyödyntämällä eläimen kaikkia osia tulet varmasti huomaamaan eron hyvinvoinnissasi ja arvostamaan ruokaa aivan eri tavalla.