
Maksaruoat raskauden aikana
Share
Minulta kysytään usein, uskaltaako maksakapseleita syödä raskaana ollessa.
Ymmärrän aiheeseen liittyvän epävarmuuden, sillä raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään maksaruokia koko raskauden ajan.
Eviran sivuilla sanotaan näin:
"A-vitamiinin saantisuositus on miehillä 900 μg RE päivässä ja naisilla 700 μg RE päivässä. Raskauden aikana saantisuositus on naisilla hieman tavallista suurempi eli 800 μg RE päivässä, sillä A-vitamiinin tarve lisääntyy hieman etenkin loppuraskaudessa. Jos päivittäinen saanti on miehillä alle 500 μg RE tai naisilla alle 400 μg RE, seurauksena saattaa olla puutosoireita. Suomalaisten keskimääräinen A-vitamiinin saanti ruoasta on riittävää."
"Koska sikiö on herkkä A-vitamiinin liikasaannille, raskauden aikana retinoidimuotoisen A-vitamiinin pitkäaikaissaannin ei tulisi ylittää 3.000 μg RE päivässä. Koska myös yksittäinen suuri kerta-annos voi olla sikiölle haitallinen, kerta-annoksesta saatavan retinoidimuotoisen A-vitamiinin määrän tulisi olla korkeintaan 7.500 μg RE."
"Maksa on monipuolinen ruoka-aine, joka sisältää ravintoaineita, joiden tarve raskauden aikana kasvaa. Näitä ovat muun muassa folaatti, A-vitamiini ja rauta. Maksan käyttöön raskauden aikana liittyy kuitenkin riskejä, jonka vuoksi maksaruokien käyttöä on syytä rajoittaa koko raskauden ajan. Maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia niin sanotussa retinoidi-muodossa, joka suurina annoksina voi lisätä sikiövaurioiden ja keskenmenon riskiä."
Mielestäni tässä ohjeessa on erittäin suuri ristiriita.
Raskauden aikana A-vitamiinin tarve kasvaa, mutta ainoan merkittävästi A-vitamiinia sisältävän ruoan syömistä pitäisi välttää!?
Tehdäänpä pieni laskutoimitus.
Raskaana olevan naisen A-vitamiinin tarve on 800 μg RE päivässä ja turvallisen saannin yläraja 3.000 μg RE päivässä.
Turvallisen saannin yläraja perustuu K. J. Rothman et al. (1995) tutkimukseen, jossa yksi 57:stä naisesta sai sikiövaurion syötyään yli 3.000 μg RE synteettistä A-vitamiinia päivässä (PMID: 7477116).
Maksan sisältämä A-vitamiinin määrä vaihtelee eläinlajin ja ruokinnan mukaan.
- Broilerin maksa 3.000-4.000 μg RE / 100g
- Naudan maksa 5.000-10.000 μg RE / 100g
- Ankan maksa 12.000-15.000 μg RE / 100g
- Poron maksa 20.000-35.000 μg RE / 100g
Keskityn tässä laskelmassa naudan maksaan, koska sitä on ehdottomasti helpoin saada kaupasta, lähitilalta tai maksakapseleista.
Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, se varastoituu elimistöön eikä sitä tarvitse saada joka päivä, joten lasketaan päivittäisen tarpeen sijasta raskaana olevan naisen viikoittainen tarve A-vitamiinille:
800-3.000 μg RE x 7 = 5.600-21.000 μg RE
Eli raskaana olevan naisen viikoittainen A-vitamiinin tarve on 5.600-21.000 μg RE.
Retinoidimuotoista A-vitamiinia saadaan maksan lisäksi jonkin verran voista ja kananmunan keltuaisista (jotka nekin sattuvat olemaan ravitsemussuositusten paheksumia ruokia), mutta ei juuri nimeksikään mistään muista ruoka-aineista.
Oletetaan kuitenkin, että raskaana oleva nainen söisi 2 kananmunaa ja ruokalusikallisen voita päivässä.
Tämä tekisi noin 365 μg RE A-vitamiinia päivässä ja 2.555 μg RE viikossa.
Oletetaan, että naudan maksa sisältää 7.500 μg RE A-vitamiinia / 100g.
21.000 μg RE - 2.555 μg RE = 18.445 μg RE
Eli raskaana oleva nainen voisi turvallisesti syödä 18.445 μg RE A-vitamiinia viikossa maksaruoista, joka vastaisi noin 250 grammaa naudan maksaa.
Mielestäni maksaruokien pelkääminen raskauden aikana on täysin aiheetonta.
Jos et syö maksaruokia, jäät helposti Eviran mainitseman 400 μg RE päiväsaannin alapuolelle, joka ei ole kovin hyvä asia.
Ehkä tämän laskelman jälkeen olet kanssani samaa mieltä, että maksaruokia (erityisesti naudan maksaa) on erittäin järkevää ja turvallista syödä kohtuudella.